Plusopvang Maan en Wolf dankt zijn naam aan het dier de manenwolf.  
Hoe de oprichters van deze opvang op de naam kwamen, vertelt automatisch ook wat meer over henzelf. 

Steven en Elisa zijn een jong koppel dat opgroeide op de AKABE-scouts te Hasselt. Een jeugdbeweging waar inclusie en diversiteit centraal staat. Dit vormde hen tot personen die de waarde van diversiteit onder de mensen leerde kennen en zeer belangrijk vinden en graag in de kijker zetten.  In de meeste scoutsgroepen is het de gewoonte om iedere persoon een totem te geven: een dierennaam die symbool staat voor wie ze zijn. Dat dier wordt gezocht op basis van persoonlijkheidskenmerken.  

Toen Steven en Elisa zochten naar een naam voor hun project, kwam het idee van een totem ter sprake. Een dier, dat alle kenmerken bezit die we belangrijk vinden in ons modelbeeld van een kinderopvang. We gingen op zoek en zo werd Maan en Wolf geboren.  

Totem Manenwolf

De Manenwolf is een bruinrode wilde hondachtige met lange poten. Hij wordt door de Indianen ‘vos op stelten’ genoemd. Hij is een opmerkelijke verschijning. Hij is trouw en sociaal. De Manenwolf is beweeglijk, legt grote afstanden af en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij is zorgzaam voor zijn kroost. (Scouts en gidsen Vlaanderen vzw) 

De symboliek die we hierin vinden, raakt op vele vlakken.  
Onze opvang, is eveneens een opmerkelijke verschijning, zoals ons initiatief vind je er niet vele anderen.  
We vinden het belangrijk dat onze organisatie en zijn medewerkers trouw zijn aan onze gezinnen. We willen een sleutel in hun netwerk worden om hen optimaal te ondersteunen.  
Het is de bedoeling dat Maan en Wolf de kinderen en hun gezin helpt om grote afstanden af te leggen, soms misschien afstanden zo groot dat ze die zelf niet voor mogelijk zagen.  
Het is de bedoeling dat we zorgzaam en laagdrempelig werken met onze gezinnen.